Keramika je že poznana kot material, ki je zelo trden, a hkrati pod nenadno visoko obremenitvijo tudi krhek. Zdrži zelo visoke temperature in tlake, brez nastajanja razpok ali deformacij. Tako bi teoretično lahko keramika v več pogledih nadomestila kovino, saj ne rjavi, ali plastik,o saj se dolgotrajno toliko ne deformira. Keramika se zaradi števila dobrih lastnosti tako uporablja v mnogih področjih in sicer od letalstva do formule F1.

keramika-1
Prvi problem keramike je, da se težje obdeluje. Zato za obdelavo keramike uporabljamo izredno visoke temperature, pa vendar moramo biti pazljivi na taljenje pri ekstremnih temperaturah.

keramika-3
Zakaj je uporaba 3D tiskanja keramike zelo pomembna, a hkrati tudi zelo omejena?

Zaenkrat se 3D tiskanje keramike uporablja večinoma za »pametno« tehniko (npr. tiskanje elektronskih vezij). Celoten proces tiskanja keramike zgleda nekako takole: 3D tiskalnik pod določeno temperaturo ter tlakom tiska posamezne plasti keramike. Plasti skupaj zlepi s plastjo lepila (vrsta lepilne smole). Lahko si predstavljate, da tiska oz. dodaja plasti, kot mivke majhne keramike, v plast lepilne smole. Ko se natisne posamezen del oz. kos, ki ga potrebujemo, se preprosto v pečici »zapeče« in tako se delci keramike zlepijo skupaj v eno celoto.

keramika-2
A tukaj nastane problem!

Pri tem postopku smo omejeni zgolj na keramiko, ki se topi pri nekoliko nižjih temperaturah. Do danes lahko 3D tiskalniki tiskajo le določeno vrsto keramike, imenovano »oxide ceramic material«.

keramika-4
Zak Eckel pravi, da imamo na voljo alternativno rešitev in sicer pri njihovem podjetju HRL uporabljajo 3D tiskalnik, ki tiska 100 mikronov debelo plast. Ta je sestavljena iz plastičnega materiala, ki je po zgradbi ter funkciji podoben smoli ter keramiki. Proces tiskanja je malo drugačen. Tukaj na pomoč pridejo UV žarki, ki po tiskanju otrdijo material. Le tako se tvori molekularna zmes imenovana monomer, ki naprej tvori polimer. Ko je izdelek z vsebnostjo Argona dokončno natisnjen, se pošlje v peč, kjer se zapeče pod temperaturo okoli 1000°C.

Za več podrobnosti kliknite na spodnjo povezavo.