Laboratorij za odrezavanje (LABOD), na Fakulteti za strojništvo Univerze v Ljubljani je v sodelovanju s predstavniki Študentske organizacije FS in ob veliki pomoči Študentske organizacije UL pridobil 3D tiskalnik ProJet 3510 SD proizvajalca 3D systems. Uradna otvoritev 3D tiskalnika je potekala 4. decembra 2015. Visokozmogljiv tiskalnik omogoča izdelavo preciznih plastičnih prototipov in izdelkov za končno uporabo. O namenu uporabe stroja so spregovorili soustvarjalci skupnega projekta.

3d-printer-clanek-1
3d-printer-clanek-2

UPORABNOST 3D TISKALNIKA PROJET 3510 SD

3d-printer-clanek-3

 

3D tiskalnik je namenjen izdelavi različnih izdelkov predvsem prototipov, ki jih lahko uporabimo v različne namene. 3D tiskanje je postopek, pri katerem tvorimo izdelek tako, da dodajamo material plast za plastjo. Zaradi same narave procesa lahko izdelamo različne izdelke popolnoma poljubne oblike. Uporaba teh tehnologij se v svetovnem merilu hitro povečuje. Žal pa v slovenskem izobraževalnem prostoru bistveno primanjkuje tovrstnih naprav.

 

 

 

 

3d-printer-clanek-5

 

 

3D tiskalnik je zelo uporaben za študente strojništva. Tako za učenje upravljanja takšnega stroja, kot za izdelavo različnih uporabnih izdelkov. Študentje, ki se učijo upravljati na takšnem stroju že na fakulteti, se jim po končanem izobraževanju bistveno poveča možnost za zaposlitev v večjih slovenskih podjetjih, kjer že uporabljajo to tehnologijo. Pričakuje pa se, da se bo 3D tiskanje hitro razširilo, kot se je že v bolj razvitih državah in bodo tako tehnologije 3D tiskanja našle pot prav v vsa podjetja. Študentje strojništva si lahko izdelajo različne prototipe, ki so plod njihove ideje. S tem si lahko idejo preizkusijo v realnosti in jo kasneje tudi izboljšajo, ko ugotovijo morebitne napake.

 

 

 

 

3d-printer-clanek-4

 

 

3D tiskalnik lahko uporabljajo tudi študenti Fakultete za računalništvo in informatiko ter študenti Fakultete za elektrotehniko. Poleg izdelave različnih komponent za potrebe omenjenih študentov je za njih, kot tudi za nas študente strojništva interesantno tudi samo delovanje in komponente stroja, saj gre za kompleksni mehatronski sistem, ki za delovanje zahteva široko znanje s področij strojništva, elektrotehnike, mehatronike ter računalništva.

 

 

 

3d-printer-clanek-6

 

 

 

3D tiskalnik je primeren za izdelavo različnih in natančnih maket zgradb in okolice z vsemi detajli. Zato je zanj veliko zanimanja med študenti Fakultete za arhitekturo in študenti Fakultete za gradbeništvo in geodezijo.

 

 

 

 

 

3d-printer-clanek-7

3d-printer-clanek-8

3d-printer-clanek-9

 

 

Primeren je tudi za izdelavo različnih kipcev ter ostalih umetniških, likovnih ter oblikovalskih tridimenzionalnih izdelkov, zato je stroj zelo uporaben tudi za študente Akademije za likovno umetnost in oblikovanje ter študente Naravoslovnotehniške fakultete, predvsem oddelek za tekstilstvo. Kasneje je mogoče en izdelek, ki bo narejen na 3D tiskalniku tudi nadalje reproducirati na več kosov s postopki litja v silikonske kalupe.

 

 

 

3d-printer-clanek-10

3d-printer-clanek-14

 

 

Tudi študentje Medicinske fakultete večkrat izrazijo željo po izdelkih narejenih s postopkom 3D tiskanja. Za vse več izdelkov, kot so različni implantanti, se uporablja postopek 3D tiskanja, ker lahko izdelek popolnoma prilagodimo pacientu, kateremu je namenjen. V tujini se 3D tiskanje pogosto uporablja pri operacijah hrbtenice, kjer s tem postopkom naredijo vodila za vijake za specifično hrbtenico, katere 3D model dobijo s slikanjem CT pacienta.

 

 

 

 

3d-printer-clanek-12

 

 

Z vodilom preprečijo, da bi se vijak privijačil v napačno smer, kar se dogaja pri operacijah, kjer 3D tiskanja ne uporabljajo. Stroj je na področju medicine uporaben tudi za izdelavo različnih medicinskih pripomočkov oziroma testnih mest, ki bi jih študentje lahko uporabljali na vajah.

 

 

 

 

3d-printer-clanek-13

 

 

3D tiskalnik je možno vključiti v postopek vzvratnega inženirstva. Gre za postopek, ko želimo izdelati kopijo že obstoječega fizičnega modela oziroma nekoliko predelanega fizičnega modela. Pri tem fizični model poskeniramo z optičnim skenerjem in tako dobimo 3D zapis točk, ki nam v računalniku predstavlja model. Modelu lahko nato spremenimo del oblike in ga nato ponovno pretvorimo v fizično obliko s postopkom 3D tiskanja. Na Fakulteti za strojništvo že imamo dovršen 3d skener, ki ga je razvil in izdelal naš doktorski študent. Tako je nov 3D printer ProJet 3510 SD skupaj z našim skenerjem zelo interesanten za še več študentov. Z vzvratnim inženirstvom je mogoče narediti tudi 3D avtoportret.

 

 

 

3d-printer-clanek-11

 

 

 

 

3D tiskalnika Proj Jet 3510SD proizvajalca 3D systems, ki je prikazan na sliki 1. Gre za izredno natančen visokozmogljiv 3D tiskalnik, ki deluje po principu brizganja foropolimera. Kot že omenjeno, se za vhodni material na stroju uporablja fotopolimer, to je specialen tekoč polimer, ki je občutljiv na UV svetlobo. Ko nanj posveti svetloba z določeno valovno dolžino, se prične polimerizacija, kar povzroči, da se fotopolimer strdi. Tako se med postopkom 3D tiskanja fotopolimer strjuje plast za plastjo, tako da na koncu dobimo uporaben izdelek. Kot podporni material pa se uporablja tehnologija nalaganja voska, ki ga po končani obdelavi enostavno odstranimo tako, da izdelek vstavimo v Ultrazvočni čistilec, kjer se pri temperaturi 60° vosek stali in tako dobimo končni želeni produkt.

 

 

 

 

 

 

3d-printer-clanek-16 3d-printer-clanek-17

Predstavnika za uporabo 3D tiskalnika Jaka Dugar in David Homar
Kontakt laboratorij LABOD:
Jaka Dugar tel: 041-549-380 jaka.dugar@gmail.com
David Homar tel: 031-817-038 david.homar@gmail.com