“Bitka domiselnih”

Nagradni natečaj podjetja AUDAX d.o.o.

Konec preteklega meseca maja nas je v spletnem poštnem nabiralniku pričakalo prijetno sporočilo podjetja AUDAX d.o.o., s katerim sodelujemo že od konca leta 2020 dalje. Njihov glavni prispevek k inženirski skupnosti Strojnik.si je široka izobraževalna video knjižnica, ki prikazuje CAD modeliranje s pomočjo programske opreme CREO, saj so sami tudi uradni zastopniki opreme CREO v Sloveniji.

V prejetem sporočilu je pisalo, da nas podjetje AUDAX vabi k sodelovanju v 5-člansko komisijo, ki bo ocenjevala finale nagradnega natečaja v letos novoustanovljeni kategoriji imenovani ”Bitka domiselnih”. Ker smo v Strojnik.si tudi sami precej domiselni, beseda ”bitka” pa je dobro poznana tako nam, kot tudi naši publiki (predvsem med izpitnim obdobjem), je vabilo pritegnilo naše zanimanje. Želeli smo si izvedeti več in podjetje AUDAX je prijazno postreglo z informacijami, ki so nas še bolj navdušile. Izkazalo se je, da zanimiv naslov ni le spretna marketinška poteza, temveč gre za dejansko bitko, v kateri se bodo finalisti natečaja pomerili v boju z orožjem lastne izdelave. Glavni cilj tekmovanja je bil izdelati delujoč katapult, ki pa je moral ustrezati zahtevam. Te so narekovale izbiro materialov (les in 3D tisk, kosi so lahko lepljeni), maksimalne dimenzije (navidezna kocka velikosti 250 x 250 x 250 mm), vir energije (guma, elastika ali sam sestav mehanizma), dodatno pa je moral katapult imeti tudi mehanizem za varno proženje (z razdalje 1 m) in možnost prilagoditve moči ter naklona izstrelitve. Za strelivo so bile vsem ekipam določene standardne pingpong žogice z enako težo. Seveda pa je zapisano veljalo predvsem za praktični del tekmovanja. Kot inženirji ob prebranem najprej pomislimo, kako se bi zadeve sploh lotili. Ugotovimo, da bi morali najprej izrisati 3D model sestavnih delov katapulta, jih zložiti v sestav in izdelati tehnično dokumentacijo, na podlagi katere se lotimo izdelave kosov. Seveda je še pred samim izrisom potreben izračun dometa glede na izbiro materialov in idejo same konstrukcije. Prav takšna pa so bila tudi navodila nagradnega natečaja, saj so pozneje morali tekmovalci svoj 3D model, konstrukcijo in izračune tudi predstaviti ocenjevalni komisiji. Ta je med drugim ocenjevala tudi samo predstavitev projekta in dodatno po lastni želji ekipe.

Finale nagradnega natečaja ”Bitka domiselnih” je tako potekalo v četrtek, 25. 5. 2021, preko spletne platforme Zoom, saj je bil veliki finale in boj s katapulti v živo terminsko prestavljen, zaradi situacije z epidemijo koronavirusa. Samo delovanje katapultov so organizatorji s podjetja AUDAX testirali že nekaj dni prej, ker so ugotovili, da niso vsi katapulti popolnoma ustrezali določenim zahtevam. Na videokonferenci je na eni strani delovala ocenjevalna komisija, na drugi pa so se vrstili finalisti, ki so prestavljali svoje izdelke in teoretično ozadje delovanja. V ocenjevalni komisiji so sodelovali trije predstavniki podjetja AUDAX, pridružila pa sta se jim tudi Matej Pavlič iz revije Tim in David Berdajs iz Strojnik.si. Imeli smo priložnost spremljati 5 ekip, ki so pripravile precej različne izdelke. Večina se je izdelave lotila glede na predhodno znanje tehnike katapultov in končni izdelki so bili precej podobni napravam, ki jih človeštvo pozna iz prejšnjih stoletij. Zanesljivo in učinkovito bi lahko zapisali. Četrta ekipa je bila tukaj izjema, saj se je lotila izdelave na malo drugačen način. Njihov izdelek je bil v celoti 3D natisnjen, dodatno pa je imel nameščen tudi zalogovnik za strelivo, kamor se je lahko spravilo več kot 5 pingpong žogic. Katapult je deloval zelo futuristično in komisija je pohvalila nove ideje in izpostavila inovativni pristop ekipe do projekta. Na žalost je bil ta tudi edini katapult, ki ni zares deloval kot so zahteve določale, saj je ekipi zmanjkalo časa za 3D tisk nekaterih delov in tako sam izdelek še ni bil pripravljen na akcijo. Kot najboljši je bil izbran peti izdelek, ki je osnoval na že obstoječem konceptu katapulta iz preteklosti. Ekipa se je tako z že preverjenim načrtom bolj podrobno lotila same mehanike delovanja in izgleda katapulta, ki je bil v zadnji faze izdelave tudi pobarvan na pristno kovinsko barvo. Med predstavitvami je bil tudi opažen dodatni, neobvezni vložek mnogih ekip, videli smo lahko AR model katapulta prve ekipe, trdnostno analizo katapulta druge ekipe, izjemno dobro konstrukcijo in izdelavo s strani tretje ekipe (ta je že presegal dovoljene dimenzije) in dobre predstavitve ter zgodovinska pojasnila s strani vseh ekip. Ocenjevalna komisija je bila izjemno zadovoljna z vsemi prispevki in prav vsaka ekipa je implementirala svojo lastno idejo v projekt.

Zaključek finalnega dne ocenjevanja se je pričel ob 15.00 preko videokonference, kjer so bili poleg ocenjevalne komisije prisotni tudi vsi finalisti tekmovanja. Po krajšem uvodu glavnega organizatorja tekmovanja, Jureta Kamnika, je sledila razglasitev rezultatov in podelitev nagrad, ki so bile kasneje preko pošte poslane zmagovalcem na dom. Glavne nagrade je podelilo podjetje AUDAX, prispevala pa sta tudi revija Tim in organizacija Strojnik.si in prav vsi finalisti so prejeli lepo nagrado za svoj trud, ne glede na njihovo uvrstitev. A vendar, tekmovanje še ni zaključeno. Jeseni se obeta še preizkus katapultov na bojišču, kjer se bodo finalisti postavili en proti drugemu in tako neizpodbitno dokazali, kdo je izdelal najboljši katapult.

Več o podjetju AUDAX in njihovih natečajih si lahko preberete na njihovi spletni strani – https://www.audax.si/.