1. Strojniški Pub Quiz

V današnjih časih, ko vlada splošna karantena zaradi epidemije novega koronavirusa, so zabava, tekmovanja in druženja s kolegi nekaj že skoraj pozabljenega. Obveznosti, kot so študij, služba in hišna opravila, tečejo naprej v praktično nespremenjenem ritmu s pomočjo moderne tehnologije 21. stoletja, ki nam omogoča takojšnjo povezavo na drugi konec sveta, prenos vseh vrst vsebin in skoraj enake možnosti za opravljanje vsakodnevnih nalog, kot bi jih imeli v službeni pisarni. Seveda pa nam omejitve v veljavi močno otežujejo koncentracijo ter produktivno porabo našega časa, od vsega najhujša pa je verjetno izguba tistega pristnega stika z ljudmi. 

S tem namenom in idejo v mislih, da pripravimo nekaj zabavnega, nekaj napetega in nekaj drugačnega, se je rodil projekt ‘’Strojniški Pub Quiz’’! Ker se organizacijska ekipa Strojnik.si še nikoli prej ni lotila česa podobnega je bilo vse v oblakih, a naše strojniško znanje in prepričanje, da bo dogodek pozitivno sprejet med občinstvom in prijavljenimi tekmovalci, nas je gnalo naprej. Priprave so bile uspešno zaključene in končni datum za izvedbo je bil postavljen na prelep sobotni večer, 13. marca 2021. Postavljena pravila kviza so zapovedovala sledeče. Prijavljene ekipe tekmujejo vsaka z vsako, kviz pa je sestavljen iz treh krogov s petimi vprašanji za vsako ekipo v vsakem krogu. A kot pri vsakem tekmovanju vemo, da gredo naprej lahko le najboljši, in tako smo v vsakem krogu izločili po dve ekipi, ki sta na vprašanja odgovarjali najslabše. V kolikor bi bile dve ali več ekip izenačene, se odpre bonus runda – ta poteka na način, da se odpre določena tema, ekipe pa izmenično naštevajo pojme, ki spadajo v odprto tematiko. Prva ekipa, ki se zmoti ali ne ve več, kaj bi lahko še naštela, je izločena. Tako. Pravila prve verzije strojniškega pub quiza so bila postavljena, datum izvedbe tudi, manjkal pa je še zadnji, bistveni sestavni del vsakega šova. To je seveda voditelj, ki se mora ravno prav spoznati na temo kviza, biti ravno prav zabaven, ne preveč dolgočasen in seveda biti brez strahu pred široko publiko, ki je v soju žarometov spremljala veliki dogodek. Na naše vabilo se je prijazno odzval nihče drug kot David Berdajs, študent strojništva, ki ga marsikateri kolega strojnik pozna iz fakultetnih predstavitev in drugih dogodkov. Z zadnjo točko urejeno smo se podali v slavnostni večer… 

Otvoritev 1. strojniškega Pub quiza je potekala kot po maslu, dogodek je uradno odprla Patricija Cirar, mojstrica organizacije in izvedbe, kmalu pa je vajeti v roke prevzel voditelj, ki je prilil olje na ogenj neučakanih tekmovalcev. Ti so bili na kvizu razporejeni v pet ekip, ki so se ponosno predstavljale s sledečimi imeni: Šrauf’n’roses, YugoKoral45, Svizci, C25D, Vijačna zveza, vsak izmed prijavljenih pa je prišel močno opremljen s strojniškim znanjem. Pripravljeni na vse, smo se z nizkim štartom pognali v prvi krog električno napetega kviza. Ta serija vprašanj je bila še najbolj naklonjena tekmovalcem in iz rednega dela je naprej izpadla ekipa Vijačna zveza s samo enim napačnim odgovorom, ostale štiri ekipe pa so pravilno odgovorile na vsa vprašanja ter se tako podale v bonus krog tekmovanja. Tema bonus kroga so bili ‘’Strojni elementi’’, tukaj so morale vse štiri ekipe v najmanj treh sekundah (izmenično ena za drugo, brez premora) našteti en strojni element, ki dejansko obstajajo tudi po strojniških standardih. Ekipe so uspešno naštevale strojne elemente, enega za drugim, dokler ekipa C25D ni imela več ideje in jim je čas za odgovor potekel. Z dvema izločenima ekipama, Vijačna zveza, ki je z žalostnim nastopom osvojila zadnje, 5. mesto in ekipa C25D, ki je kljub borbi v bonus krogu osvojila 4. mesto. V drugem krogu 1. Strojniškega pub quiza smo začeli s serijo petih vprašanj za vsako od ekip, ki so se prebile v nadaljevanje tekmovanja. Tukaj so se vprašanja malo bolj zakomplicirala in kljub tesni bitki, ki jo je ves čas razburljivo spremljal voditelj s svojimi sočnimi komentarji in tako poskrbel, da so bili zunanji gledalci na trnih skozi celotno trajanje dogodka. Izkazalo se je, da je tokrat krajšo potegnila ekipa Svizci in osvojila bronasto 3. mesto. Zmotili so se pri več vprašanjih kot ekipi Šrauf’n’Roses in YugoKoral45, ki sta z izjemnim strojniškim in splošnim znanjem bliskovito napredovali v tretji ter tudi finalni krog 1. Strojniškega pub quiza. Dvoboj se je pričel z zadnjo serijo petih vprašanj, na katera sta ekipi odgovarjali naravnost fantastično. Kljub vsemu pa je v drugi polovici vprašanj je ekipa Šraufs’n’Roses storila napako in napačni odgovor jih je stal morebitne zmage – če bi vprašanje odgovorili pravilno bi se borba nadaljevala v bonus krogu, tako pa so osvojili srebrno 2. Mesto. Ostala nam je samo še ena, zadnja ekipa, ki se je zavihtela na zmagovalni oder in pobrala glavno nagrado, ki jo je pripravil Experienc3D Strojnik.si. Zmagovalci so prejeli vsak svoj pivski, po naročilu graviran, kozarec in praktične uporabne nagrade, izdelane po naročilu za ekipo YugoKoral45, ki je ta večer slavila zmago.

S takšnim koncem se je izjemno uspešno zaključil 1. strojniški Pub Quiz, udeležene ekipe pa so bile kljub kakšnemu spodrsljaju nas organizatorjev še vedno zelo zadovoljne z dogodkom, temo vprašanj in seveda najpomembnejše – vsi smo bili veseli pristnega prijateljskega in zabavnega stika s kolegi, ki so se med karanteno izgubili v svojih domovih po celi Sloveniji. Z velikim zadovoljstvom v naših srcih vam tako sporočamo, da je pilotna verzija strojniškega pub quiza uspela, in tudi sami neučakano gledamo naše koledarje ter se pripravljamo na drugo iteracijo, ki bo še bolj napeta, še bolj vroča, kanček težja in zahtevala še več znanja od tekmovalcev, ki bodo morali imeti, kar je potrebno, da osvojiš veliki naziv zmagovalca 2. strojniškega pub quiza!