CAM tečaj

V mesecu marcu 2021 smo v sodelovanju z Experienc3D ponovno organizirali CAM tečaj. Kratica CAM (angl. Computer Aided Manufacturing) v prevodu pomeni računalniško vodena proizvodnja. V času, ko tehnologija napreduje eksponentno, si praktično ne znamo več predstavljati proizvodnje brez računalniških sistemov, ki nam pomagajo pri načrtovanju, upravljanju in kontroli proizvodnega procesa. Tradicionalno se CAM definira kot orodje za NC-programiranje, pri čemer se 3D-modeli, ustvarjeni v CAD-programih, uporabljajo za generiranje NC-kode, ki poganja numerično krmiljene obdelovalne stroje.

Tečaji imajo zaradi izjemnega, z znanjem in izkušnjami podkovanega inštruktorja, ogromno dodano vrednost. Kljub temu, da so zaradi trenutnih razmer z virusom COVID-19 izvedeni online, so kvalitetni, saj je znanje podano na kvaliteten in razumljiv način, inštruktor pa vedno doda tudi nekaj realnih primerov iz industrije in laboratorijev.

Tečaj se je izvajal med 25. 2. 2021 in 11. 3. 2021, in sicer ob ponedeljkih ter četrtkih med 16. in 18. uro. Kot vedno je tudi tokrat za organizacijo odlično poskrbela ekipa Experienc3D, ki skrbi za to, da udeleženci pravočasno obveščeni in da imajo pravilno naloženo programsko opremo, za nemoteno sodelovanje. Navodila za naložitev programov so natančno razložena v pisni obliki in v obliki videoposnetka.

Uporabljali smo programa SolidWorks in SolidWorks CAM 2020, ki sta zelo dobro poznana, tako med študenti kot med zaposlenimi v podjetjih, saj se uporabljata na faksu in v industriji. Prvi je program za modeliranje, drugi pa je dodatek k prvemu za izvajanje CAM programiranja in simulacij.

Za začetek smo se spoznali z interface-om samega programa in rešili še zadnje tehnične težave, ki so se morda pripetile pri nalaganju programov. Inštruktor nam je razložil osnovne funkcije, ki jih bomo uporabljali tekom tečaja. Uvozili smo prvi model, ki je bil za prvič dovolj enostaven za razumevanje, hkrati pa je bil dovolj “zapleten”, da je inštruktor pokazal večino glavnih obdelav (rezkanje površine, vrtanje izvrtin, rezkanje “pocket”, itd.), kako se izbere in določi specifikacije orodja, hitrost obdelave ter na koncu pregled simulacije obdelave.

Na drugem predavanju smo obdelave, ki smo jih spoznali na prvi uri tečaja, izbrali in uporabili sami. Določili smo parametre obdelave, nato izbrali primerno orodje, ki je bilo primerno za izdelavo določene oblike (izvrtina, žep, rezkanje površine, …). Za natančnejše doseganje tolerančnega razreda smo obliko nato naknadno obdelali še z drugim orodjem. Na koncu smo določili smiselno zaporedje obdelave in kot vedno izvedli simulacijo.

Na naslednjem srečanju smo nadaljevali s 3-osnim odrezavanjem. Uvozili smo model, ki je bil primeren za 3-osno obdelavo ter tako kot pri 2,5-osni obdelavi sledili postopku določevanja vrste obdelave, parametrov in izbire orodja. Inštruktor je na vsakem koraku poglobljeno predstavil način dela funkcij obdelave in podal primere (probleme in rešitve) iz prakse. V zadnjem delu predavanja je bilo predstavljeno rezkanje sestavov in vzorcev (pattern) ter način uporabe in postavitev na delovni površini stroja.

Ena izmed najpomembnejših in najuporabnejših funkcij v programskem okolju za CAM programiranje je tehnološka baza, ki smo jo obravnavali na zadnjem predavanju pred izpitom za pridobitev certifikata. Tehnološka baza ima izjemen pomen za tehnologe v laboratorijih in industriji, saj jim omogoči enostavno in hitro CAM programiranje za katerikoli kos, ki ga želijo izdelati. V bazi imamo zbrane podatke o naših strojih in orodjih, ki jih uporabljamo. Ko želimo kos obdelati z določenim orodjem ga enostavno kličemo iz baze, določimo nekaj dodatnih parametrov in obdelava s prvim orodjem je končana.  

Kot vedno, se za zaključek tečaja opravlja preizkus za pridobitev certifikata, ki ga organizira uradni zastopnik za programsko opremo SolidWorks-a. Zaradi dobro pripravljenih udeležencev ti nimajo težav in praktično vsi uspešno opravijo preizkus.Za konec smo udeležence prosili za izpolnitev ankete o zadovoljstvu, ki nam pomagajo pri izboljšavah za izvedbo naslednjih tečajev. Prav tako so udeleženci po pošti prejeli potrdilo o uspešno izvedenem tečaju s strani društva Strojnik.si in potrdilo o uspešno opravljenem certifikatu s strani uradnega zastopnika, ki jim bo pomagal na njihovi karierni poti.

Se že veselimo naslednjih CAM tečajev!