Od faksa do službe: Miha Rifelj

 

Kot prvi gost in predstavitelj v seriji dogodkov “Od faksa do službe” nam je dne 4. 5. 2021 Miha Rifelj predstavil svojo karierno pot. 

Svojo strojniško pot je začel na tehniški gimnaziji Šolskega centra Novo Mesto, kjer je bil povsem povprečen dijak. Z veliko interesa za tehniko in fiziko je izbral študij strojništva na Univerzi v Ljubljani, kjer se je vpisal na smer snovanja in projektiranja. Tu se je naučil mnogo zanimivih vsebin s področja konstruiranja, dela v skupini, analize in raziskovanja, še do današnjih dni pa se spomni projektne naloge, ki mu je predstavljala velik oseben izziv ter priložnost za učenje. Kot najbolj uporabne predmete je naštel tehnično dokumentacijo, strojne elemente, mehaniko, krmiljenje, programiranje ter postopke konstruiranja, ki so mu predstavljali podlago za delo v prihodnosti. Poleg tega je izpostavil tudi pomembnost druženja in spoznavanja novih ljudi. Študija sicer ni končal zaradi več dejavnikov, med drugim tudi rednega študentskega dela, ki mu je vzelo veliko časa.

Tako je pred iztekom študentskega statusa začel iskati zaposlitev na področju orodjarstva in strojegradnje, a ga zaradi pomanjkanja izkušenj nikakor ni dobil. Poleg tega je bilo zaposlovanje zaradi ekonomske krize še dodatno omejeno. Tako je bil ob izgubi statusa prisiljen razširiti krog iskanja zaposlitve in takoj je dobil ponudbe treh podjetij. Izbral je delo v lesni industriji, kot operater na CNC strojih, kar ga je najbolj zanimalo in predstavljalo možnosti učenja ter napredovanja v prihodnosti. V velikem podjetju s 400 zaposlenimi je v enem letu s pridnim delom in nenehnim učenjem napredoval do vodje skupine oddelka 15 ljudi. 

Delo mu je bilo všeč, a sta ga kolega s faksa seznanila s priložnostjo dela v orodjarstvu, kar je bila njegova dolgoletna želja in tako je drugo zaposlitev nemudoma sprejel. V manjšem podjetju z 22 zaposlenimi je deloval kot konstrukter in se že v začetku spoprijel z velikim projektom, ki ga je prisilil v iskanja rešitev in novih pristopov na področju avtomobilske industrije z zahtevami po natančnih standardih. Projekt je bil, kot tudi mnogi drugi, velik uspeh, za kar pa je bilo potrebno veliko truda in vloženega časa tudi v osvajanje znanj programske opreme in tehnologij. Na delovnem mestu je zaradi razgibanosti dela in sodelovanja pri celotnem procesu, od zasnove do končnih produktov, zelo užival, a je ob priložnosti, ki se mu je ponudila, zamenjal položaj.

Preko zaposlitvenega agenta je dobil možnost dela v tujini na področju strojegradnje. Po hitro opravljenem razgovoru je kmalu začel delovati kot tehnični prodajni predstavnik za večje podjetje (45 zaposlenih), ki se ukvarja z naprednimi tehnologijami peskanja, mikrokovanja, livarstva in drugimi, kjer je lahko učinkovito izkoristil svoja tehnična znanja s področja materialov, tehnoloških procesov in izkušenj iz industrije. Sprva je sicer vztrajal, da začne na oddelku montaže in projektnega vodenja, kjer je lahko podrobneje spoznal, s čim točno se podjetje ukvarja. S tem si je pridobil možnosti boljšega poznavanja produktov, za katere tehnične rešitve je lahko nato suvereno predstavljal potencialnim strankam. 

Nato je začel dogovorjeno mesto v prodaji, kjer še danes predstavlja širok nabor najnovejših tehnologij na področju mnogih industrij (letalska, avtomobilska, medicinska) po celem svetu. Njegovo delo je oblikovanje ustrezne tehnične rešitve ter ponudbe glede na zahtevane specifikacije naročnika. Kot zanimivost izpostavi tudi, da je cena ponujene storitve ponavadi manj pomembna stvar dogovora.

Kot zaključek predstavitve je podal mnoge koristne nasvete: Četudi ne najdeš željenega delovnega mesta takoj po fakulteti, lahko sčasoma s pridnim delom ter konstantnim učenjem prideš do zelo dobre službe. Ta naj bo vezana na delo, ki te veseli, le tako boš stalno napredoval, dosegal dobre rezultate in visoko motiviranost za delo.

Velika podjetja ponujajo možnost napredovanja, hkrati pa se je težje izpostaviti (se izkazati), v majhnih podjetjih pa so priložnosti za napredovanja večje, a je mest za napredovanje manj. Poudari tudi, da je si treba upati pokazati svoje znanje, kreativnost in ideje in se znati postaviti zase. Prav tako je zelo pomembno tudi multudisciplinarno znanje, sploh za delo v skupini in vodstvene pozicije.

Po predstavitvi je bilo kar nekaj vprašanj, publika pa je bila s sproščeno in odkrito predstavitvijo ter dobljenimi nasveti zelo zadovoljna. Posnetek dogodka si lahko ogledate tudi na YouTubu. Tako smo uspešno zaključili prvi dogodek iz te serije in komaj čakamo že naslednjega!