Na drugem dogodku Od faksa do službe se nam je prišel predstaviti Branko Djurić, ki pa je v predstavitev vključil še mnogo več kot le predstavitev sebe! Dogodek je potekal preko Zooma, in sicer
11. 5. 2021 ob 18. uri.

Branko je obiskoval srednjo strojno šolo, nato se je vpisal na Fakulteto za strojništvo v Ljubljani, smer mehatronika, kjer je bil povsem povprečen študent. Vedno sta ga zanimala tudi grafično oblikovanje in video, s čimer se je ukvarjal poleg študija.

Njegova prva zaposlitev je bila v podjetju Delutech, ki proizvaja vhodna vrata iz aluminija, kjer pa ni samo izdeloval programov za CNC rezkarje, temveč je tudi sodeloval pri grafičnem oblikovanju in oblikovanju produktov. Kot nekaj najbolj zanimivih projektov, na katere je najbolj ponosen, je izpostavil izdelavo kataloga vrat, konfigurator vhodnih vrat (vrata po strankinih željah) in oblikovanje novih izdelkov. Ob delu je pisal diplomo, za katero pravi, da se je je bal. S pomočjo profesorjev in mentorjev pa je našel temo, ki je bila njemu blizu in je tako med izdelavo diplome užival. Naslov diplome: Vizualizacija rezultatov simulacij v prometu z orodjem Blender. Cilj je bil surovo simulacijo avtomobilske nesreče pretvoriti v lepo grafiko, ki bo prijazna tudi “neinženirski” publiki.

Po uspešno napisani diplomi je Branko skupaj z dekletom odšel na Nizozemsko. Tam se mu je po nekaj mesecih iskanja zaposlitve le nasmehnila sreča in dobil je delovno mesto v podjetju, ki izdeluje visokocenovna železna notranja vrata. Branko sedaj riše tehnične risbe za vrata po željah strank, razrezne liste in pripravlja grafično vizualizacijo za potencialne kupce.

V nadaljevanju se Branko osredotoči na podajanje nasvetov bodočim iskalcem zaposlitve. Najprej nam razkrije skrivnosti do dobrega nastopa na razgovoru za službo. Pravi, da je zelo pomembno, da smo samozavestni. Poskrbeti moramo, da se fizično počutimo lepo in urejeno, pomembna pa je tudi psihična pripravljenost. Imeti se moramo radi, se zavedati svoje vrednosti in si privoščiti dobre zaposlitve zase. Tako bomo na razgovoru lahko vsem stisnili roko in jim iskreno pogledali v oči. V procesu priprave za razgovor ni dovolj, da le pregledamo spletno stran podjetja, temveč da se seznanimo s širšo sliko branže, v kateri podjetje deluje. Pregledati moramo, kakšne težave rešuje podjetje, kdo so njegovi tekmeci, kdo so stranke, kaj bi bila moja funkcija v podjetju in vloga te
funkcije v povezavi s celoto. Branko pravi, da besede niso dovolj, zato priporoča, da na razgovore prinesemo pokazati kakšen svoj izdelek, pretekli projekt, ki se nanaša na funkcijo, ki bi jo opravljali v podjetju. Izdelki nas predstavijo bolje kot le besede.

Zadnji nasvet, ki ga Branko poda o razgovorih, je opozorilo o nevarnosti neizkušenosti. V mladih letih, ko za nami še ni veliko razgovorov, smo velikokrat naivni in za pogajalsko mizo slabši nasprotnik zaradi pomanjkanja izkušenj. Pogosto tako sprejmemo plačo, ki je prenizka za delo, ki ga opravljamo. Potrebno se je postaviti zase in si postaviti ceno. Če bo to povod, da bomo na razgovoru neuspešni in nas bo podjetje zavrnilo, tega ne smemo vzeti za slabo. To je le še ena od izkušenj, ki nam bo pomagala pri prihodnjih razgovorih. Branko predstavitev zaokroži še z nekaj splošnimi napotki za delo v podjetjih in osebnostno rast. Poudari, da diploma ni naša identiteta, ampak naše orodje, ki ga ponujamo trgu dela, vprašati pa se moramo, katera vsa orodja še imamo. Z izkušnjami in časom pridejo boljši projekti in postanemo boljši inženirji. To pa ni vse. V življenju moramo imeti širša zanimanja kot je naše delovno mesto, naše misli moramo širiti tudi na dobavo, marketing, prodajo, vodenje… Tako bomo lahko na sestankih postavljali dobra vprašanja in bomo hitreje napredovali. Knjige so dober vir teh znanj. Pozorni pa moramo biti tudi na nevarnost varnosti in udobja – če v podjetju ne moremo več rasti, je bolje da damo odpoved, čeprav se bomo s tem spravili v stres in nevarnost. Življenje je prekratko, da bi delali v podjetju, ki nam ni všeč. Branko pravi, da moramo biti z eno nogo vedno že v iskanju nove zaposlitvene priložnosti.

Na koncu so sledila še zanimiva vprašanja publike, kjer je Branko podal koristne odgovore. Celoten posnetek si lahko ogledate na našem YouTube kanalu!