Tokrat se nam je na dogodku predstavila bivša študentka Fakultete za strojništvo (FS) Rebeka Kropivšek Leskovar. Dogodek se je odvijal 18. 5. 2021 ob 18:00 uri.

Za študij mehatronike na FS se je odločila zaradi svoje želje po ustvarjanju v kombinaciji z razvojem tehnologije. Diplomirala je leta 2019, za diplomsko nalogo pa je izdelala VR rokavico, katere delovanje nam je na predstavitvi tudi pokazala.

Pri izobraževanju je precej pogrešala praktične izkušnje. Po njenem mnenju jih lahko dobimo predvsem preko osebnih projektov, obštudijskih dejavnosti, preko raznih praktičnih usposabljanj ter različnih študentskih del. Kot najboljše izkušnje iz različnih področij je naštela delo v strežbi (delo z ljudmi), delo v delavnici (ročne spretnosti, “problem solving”, projektno delo) in uredniško delo (pisanje člankov, izražanje idej). Kombinacija vseh izkušenj, vez in znanj jo je na koncu pripeljala do trenutnega delovnega mesta – raziskovalka na Inštitutu Jožefa Štefana (IJŠ) v laboratoriju za kolaborativno robotiko. Tam se ukvarja s problemom učinkovitega sodelovanja med roboti in ljudmi, kar poskušajo doseči po zgledu sodelovanja med ljudmi. 

Na delovnem mestu se ukvarja s pregledom literature, ugotavljanjem, kaj je bilo na določenih področjih že odkrito, z zasnovo eksperimentov, poustvarjanjem resničnih situacij v laboratoriju, analitičnem definiranju problemom in na koncu izvedbo eksperimentov. Ob zaključku eksperimenta je pomembno meritve analizirati in zaključne ugotovitve zapisati v obliki poročil ali člankov, s čimer omogočimo širjenje znanja tudi drugim, ki del na našem področju. Članke se običajno objavi v znanstvene revije ali predstavlja na znanstvenih konferencah, ki so odlične za mreženje z ostalimi znanstvenimi navdušenci.

Samo raziskovalno delo se ji zdi zelo zanimivo, kreativno ter raznovrstno, omogoča širjenje obzorij tudi preko meja v tujih državah, v primerjavi z delom v industriji pa je veliko bolj sproščeno. Kot vsaka stvari ima tudi raziskovalno delo svoje minuse. Med njimi so najbolj opazni, da je samo delo počasno in zajema veliko pisanja, potrebno je veliko nastopanja, plače pa žal niso pretirano visoke. Tekom svojega dela v raziskovalnih ustanovah je ugotovila, da izobrazba ni vse, veliko pomembnejše so praktične sposobnosti. Te pridobivaš z večimi različnimi delovnimi mesti, ne glede na to v kateri stroki so. Zelo pomembno pa je, da se kljub vsem spremembam in izzivom, ne sekiramo preveč.

Kot običajno je ob koncu sledila še zanimiva debata z veči vprašanji. Celoten posnetek si lahko ogledate na našem Youtube kanalu.