V torej, 25. 5., smo se zopet dobili na Zoomu na že 4. dogodku Od faksa do službe. Tokrat se nam je predstavil gospod Matjaž Cirar, diplomirani inženir strojništva, ki ima za sabo že kar nekaj let delovnih izkušenj. V polurni predstavitvi nam je razkril svojo poslovno pot in podal nekaj nasvetov za bodoče iskalce zaposlitve.

Matjaž Cirar je končani osnovni šoli izobraževanje nadaljeval na srednji tehniški in poklicni šoli v Trbovljah. Po maturi je odslužil obvezni vojaški rok, nato pa se je vpisal na visoko smer Fakultete za strojništvo. V tretjem letniku, ko se je študij usmeril na 12 modulov, je Matjaž izbral ekonomsko smer. Tekom študija je sodeloval v projektu Tovarna brez ljudi, kjer se je ukvarjal z optimizacijo proizvodnje. Takrat je bil projekt nadvse futurističen, danes pa pravi, da je to že videl v praksi v slovenskem podjetju. Po opravljenih izpitih je napisal diplomsko nalogo v sodelovanju s podjetjem RIKO Ribnica, za katere je izdelal ekspertni sistem, ki so ga potem uporabljali v podjetju. Matjaž pravi, da smisel študija na strojni fakulteti ni učenje podatkov na pamet, ampak sposobnost sistemskega reševanja problemov, česar se študentje fakultete lahko dobro naučijo.

Takoj po diplomi je svoje znanje, ki ga je pridobil tekom študija in predvsem ob pisanju diplomske naloge, uporabil v prvi zaposlitvi v tovarni Litostroj, proizvodnji vodnih turbin, kjer je planiral proizvodnjo. Matjaž se je kar sam s priporočilom profesorja pojavil v podjetju, se predstavil in zaprosil za delo. Zaposlen je bil že v nekaj dneh, na Litostroju pa je delal 2 leti. Nato se je iz gospodarstva prestavil v zavarovalniške vode.

Po desetih letih mu je uspelo pridobiti tudi licenco sodnega cenilca in naziv pooblaščeni ocenjevalec vrednosti strojev in opreme. Odprl je podjetje Zimat d. o. o., kjer je delal popoldne poleg redne zaposlitve na zavarovalnici. Po dvajsetih letih dela na zavarovalnici in 10 let po ustanovitvi lastnega podjetja, je zbral pogum in dal odpoved v redni službi. Sedaj že slabih 10 let dela v lastnem podjetju, kjer ima razgibano delo. V povprečju je 3-4 ure na dan dela za računalnikom, ostalo pa preživi na terenu, na ogledih v podjetjih in proizvodnjah, ki so naročila cenitev. Ocenjevanje se izvaja za različne namene: za prodajo, za zavarovano posojanje, za stečajni postopek, za stvarni vložek pri ustanovitvi podjetja in za računovodsko poročanje.

V nadaljevanju predstavitve je Matjaž podal nekaj nasvetov, ki jih je črpal predvsem iz svojih izkušenj z delom na zavarovalnici in v lastnem podjetju. Pravi, da je najboljši recept za napredovanje strokovnost. Tako te nadrejeni opazijo in ti nalagajo vedno težje in odgovornejše naloge. Tako je tudi sam na zavarovalnici postal vodja oddelka. Izpostavil je, da je za delo, poleg plače, potrebna tudi  druga vrsta motivacije: parkirno mesto, službene zabave, srečanja, ekskurzije, dobra delovna klima, dobri odnosi s strankami… Sam je opazil, da je prav pri slednjem zelo pomembno, da nimamo le strojniškega znanja, pač pa tudi veščine komunikacije in javnega nastopanja. Zato se je potrebno ves čas izobraževati na raznih seminarjih, ki jih je vodstvo organiziralo za zaposlene. Na koncu je podal še nekaj nasvetov študentom: naj tekom študija vsrkajo čim več znanja in poznanstev, ki jih pridobimo tudi tekom obštudijskih dejavnosti in nam lahko koristijo še celo življenje. Na koncu je Matjaž odgovoril še na zanimiva vprašanja publike.

Hvala vsem udeležencem dogodka in še posebej tokratnem predavatelju, da je z nami delil svoje izkušnje. Če ste zamudili dogodek, si ga lahko ponovno ogledate na tem linku.