Kako poiskati svojo prvo zaposlitev?

 

Ko ste pripravljeni vstopiti v svet dela, boste morda tako navdušeni nad vsemi možnostmi, ki so pred vami, da ne boste veliko razmišljali o tem, da bi dejansko izkoristili eno od teh možnosti. Iskanje zaposlitve – še posebej vaše prve – je lahko težko delo, prebijanje skozi neznane vode pisanja življenjepisov in spletnih mest za iskanje zaposlitve ter ugibanje, kaj točno želi potencialni delodajalec.

1. Izboljšajte svoje govorne sposobnosti

Ne glede na to, ali delate v prodaji ali ne, vsak iskalec zaposlitve potrebuje močne in prepričljive govorce. Z izboljšanjem svojih govornih veščin boste lahko pisali močnejša spremna pisma, bolje nastopili na razgovorih za službo in se celo pogajali za višjo plačo.

2. Izkoristite reference

Ko se pripravljate na iskanje zaposlitve, je pomembno, da ohranite stik s svojimi referencami. Vzemite si čas, da se dogovorite za sestanek po telefonu ali se srečate z enim od svojih referenc na kavi. To vam bo dalo priložnost, da jih obvestite o svojem trenutnem iskanju zaposlitve in o tem, kaj načrtujete, da boste dosegli v prihodnjem letu.

3. Ne podcenjujte tradicionalnega življenjepisa

Večina poklicnih nasvetov, ki jih boste prebrali, vam bo povedala, da ustvarite življenjepis, ki bo izstopal za delodajalce. Čeprav je to koristen nasvet za ljudi, ki delajo v kreativnih industrijah, ne podcenjujte svojega tradicionalnega življenjepisa.

Čeprav se vaš tradicionalni življenjepis morda zdi dolgočasen dokument, bodo vaši dosežki in veščine izstopale za delodajalce, saj v svojem življenjepisu ne boste imeli motečih pisav ali barv.

Za članek: Kako napisati CV, klikni tukaj

4. Zmanjšajte število prijav za zaposlitev

Iskanje zaposlitve je pogosto zahtevno, zato vas bo morda zamikalo, da bi se začeli brezciljno prijavljati na katero koli odprto delovno mesto, ki ga najdete. Toda čeprav se zaradi prijave za več zaposlitev lahko zdi, da povečujete svoje možnosti, je to pravzaprav le izguba časa – da ne omenjamo nevarnosti, da postanete neorganizirani.

Zožite iskanje samo na priložnosti, ki ustrezajo ravni spretnosti, ki jo imate. To ne pomeni nujno, da se morajo vaše kvalifikacije natančno ujemati s tistimi, ki so navedene v opisu delovnega mesta. Pravzaprav to verjetno nikoli ne bo tako. Opisi delovnih mest bi morali biti bolj usmerjevalno orodje za ugotavljanje, ali ste potencialno primerni za vlogo, zato poiščite tiste, pri katerih ustrezate približno 80 odstotkom navedenih kvalifikacij.

5. Poizvedite več o podjetju

Naredite domačo nalogo, tako da preberete nedavne novice o podjetju, obiščite njihovo stran na Twitterju, da dobite občutek, za kaj se zavzemajo, poiščite jih na Googlu, če želite prebrati o vodilnih delavcih, ki tam delajo, in bodite pozorni na opozorilne znake, kot so nedavna odpuščanja, javni škandali ali javna negotovost. To storite, da dobite celosten pogled na podjetja, ki vas zanimajo. Ne prečrtajte nobenega podjetja s seznama, ker ena rdeča zastava ali korporativna napaka ne kaže nujno na slabo kulturo podjetja.

6. Pripravite se na intervju

Poiščite vprašanja za razgovore in pridobite vpogled v točna vprašanja, ki jih bodo zastavili zaposlovalci in vodje kadrovnikov v vašem idealnem podjetju. Pogosto lahko brskate po desetinah vprašanj za intervju, ki se postavljajo kandidatom, ki se prijavljajo za določeno vlogo, kot ste vi. Vnaprejšnja priprava bo preprečila napake v zadnjem trenutku in vas naučila več o posebnih anekdotah in primerih odličnosti, ki jih želite deliti. Poleg tega spoznavanje izkušenj z intervjuji drugih ponuja dodaten vpogled v to, kakšno je podjetje v resnici.

Za članek: Kakšna vprašanja pričakovati na razgovoru za službo, klikni tukaj

Najnovejši članki

2023-06-27T17:01:51+00:00
Go to Top