Kam investirati svoj denar?

Vsak od nas ob varčevanju denarja že razmišlja, za kaj ga bomo porabili. Večina ga pozneje porabi za najbolj običajne stvari kot so nakup novega avtomobila, stanovanja, elektronike ali pa si privošči letni dopust na eksotični lokaciji. Seveda pa obstajajo tudi tisti, ki nameravajo svoje prihranke plemeniti preko različnih investicij. V današnjem članku vam bomo predstavili glavna pravila in nasvete, kam investirati svoj denar.

Investirajte v različne panoge in dejavnosti

Prvo pravilo govori o razpršitvi kapitala. Gre za varnost pri naših naložbah. Investicije so same po sebi vedno riskantni posel, saj nikoli ne moremo zagotovo vedeti ali bo naša naložba uspela. V kolikor bomo vsa sredstva investirali v določeno delnico, kriptovaluto, plemenito kovino ali karkoli drugega, vedno obstaja možnost, da bo šla naložba po zlu in ostali bomo brez vsega.

Razpršitev kapitala pomeni, da znesek, ki ga želimo investirati razdelimo na manjše dele in vsak del investiramo v svojo naložbo. Recimo, da investiramo v delnice. Glede na zapisano pravilo bi bilo narobe, če bi ves kapital investirali v delnico Googla (zgolj kot primer, ne pomeni, da svetujemo ravno to delnico). Kapital raje razpršimo in investiramo v delnice Googla, Microsofta, Appla itd… Tako se zavarujemo v primeru, da ena izmed korporacij začne poslovati slabše in naše izgube ne bodo tako velike kot bi bile. Prav tako je v takem primeru večja možnost, da bo vsaj 1 od naložb zares uspela in s tem imamo večjo verjetnost za uspešno naložbo. Pravilo razpršitve kapitala pa ne velja zgolj za delnice, enako logiko lahko uporabimo pri investiranju v kriptovalute, nepremičnine, denarne valute, plemenite kovine ali pa našo naložbo celo razdelimo po vseh naštetih panogah.

V vsakem primeru seveda svetujemo, da investiramo pametno in v panoge, ki jih poznamo ter nameravamo spremljati. Slaba naložba bi bila, da bi kapital razpršili v investicije, o katerih nimamo pojma in ne poznamo trenutnih gospodarskih razmer. Bolj kot bomo kapital razpršili, več dela bomo imeli s spremljanjem naših naložb.

Zmanjšajte provizije

Drugo pomembno pravilo govori o sodelovanju z raznimi naložbenimi in vzajemnimi skladi in profesionalnimi investitorji, ki namesto vas upravljajo z vašim kapitalom. Naštete in podobne storitve vam običajno ne računajo članarin (nekje tudi te), temveč zaslužijo procentualno glede na vašo naložbo. Velikokrat treba provizijo plačati že ob samem nakupu, preden sploh vidimo, kako se bo naložba obnesla. Na takšen način se finančne ustanove zavarujejo – v primeru, da se naložba ne obnese, so že bili plačani in jim je vseeno, mi pa izgubimo ves kapital. Sodelovanje s takšnimi institucijami in svetovalci bi priporočili zgolj v primeru, ko dobro vemo, s kom sodelujemo in poznamo morebitne stroške in provizije.

Večini malih investitorjev pa svetujemo, da se raziskave in naložbe lotite sami. Če želimo investirati manjšo vsoto denarja v načeloma znane in že uspešne naložbe lahko vse podatke pridobimo sami (saj so javno dostopni), prav tako pa splet nudi obilo raziskav in predlogov okrog naložb, ki se najbolj in najmanj splačajo. Redki svetovalci se bodo z našo naložbo ukvarjali več kot bi se sami, sploh pa kadar govorimo o majhnih naložbah. Včasih se celo zgodi, da nam svetovalci računajo fiksen znesek za svoje storitve in naš dolg svetovalcu lahko preseže vrednost celotne investicije.

V vsakem primeru se je dobro najprej pozanimati pri različnih svetovalcih in institucijah, kakšni so njihovi pogoji poslovanja ter zraven še raziskati trg. Nato si lahko sestavimo finančni model, ki nam pove ali je sodelovanje s svetovalcem smiselno ali bomo podobno uspešnost naložbe lahko dosegli samostojno.

Spremljajte druge investitorje

Danes lahko na internetu najdemo vse mogoče nasvete, izobraževanja in vplivneže, ki razlagajo o njihovem poslu, načinu življenja in tudi investiranju. To seveda ne pomeni, da je vsaka informacija, ki jo slišimo na internetu resnična in da bo delovala tudi za vašo naložbo. Kritično mišljenje je ključnega pomena, spremljanje že uspešnih investitorjev in njihovih objav pa nam lahko pomaga, da se postavimo v kožo profesionalca in se priučimo njihovega načina dela. Lahko gre zgolj za življenjske navade, kot so preverjanje stanja naložbe vsako jutro, spremljanje določenega dnevnika ali revije, uporaba zanimivih orodij, ki nam pomagajo pri investiranju ali pa celo pridobimo informacijo o investicijskih opcijah, ki jih prej nismo poznali.

Kot velja za vsak posel – raziskava trga je ključnega pomena in v investicijskem poslu naš trg sestavljajo naložbene priložnosti, kot tudi drugi investitorji, ki vplivajo tako na vrednost naložb, kot nam lahko tudi nudijo neprecenljive nasvete in prikažejo optimalen način dela.

Vlaganje v indeksne sklade

Indeksni skladi so na dolgi rok načeloma najboljše naložbe, saj presežejo donosnost, ki jo ponujajo razni vzajemni skladi. Najbolj znan primer indeksnega sklada je S&P 500, ki združuje 500 najbolj uspešnih ameriških podjetij. Takšni skladi niso aktivno upravljani s strani točno določenih institucij, zato so stroški vodenja izjemno nizki. Hkrati so to tudi najbolj varne naložbe, saj so se ta podjetja že dokazala kot uspešne korporacije, imajo ogromno kapitala v zaledju in v povprečju vsako leto dosegajo višjo rast.

Takšnim skladi se uradno imenujejo ETF skladi, točne sezname najboljših naložb v ETF sklade pa enostavno najdete s kratko spletno raziskavo. Naložba v ETF sklad je ena izmed najbolj varnih, vendar ima zelo nizek donos na dolgi rok.

Vlaganje v delnice

Investicije v delniške naložbe je ena izmed bolj klasičnih naložb. Priporočali bi jo predvsem tistim, ki imajo dovolj znanja in časa za ukvarjanje s samo investicijo. Prav tako je tukaj potrebno več razmišljati o samih naložbah, razpršitvi kapitala in aktivno spremljati, kako gre naši naložbi. Pazljivi moramo biti tudi pri samih provizijah, saj velika večina ponudnikov platform za nakup delnic trga provizijo ob samem nakupu – ta je lahko fiksna ali procentualna glede na vrednost naše naložbe. Vedno je smiselno preveriti različne ponudnike in njihove cene, preden se dokončno odločimo.

Vlaganje v denarne valute

Investiranje v različne denarne valute in trgovanje z njimi je lahko izjemno donosen ampak hkrati tudi zelo tvegan posel. Najprej bi radi izpostavili, da gre za eno izmed najtežjih oblik investiranja, saj moramo imeti veliko časa za spremljanje naših naložb, kot tudi veliko znanja o trgovanju. Najenostavnejše povedano – naložba se obrestuje, če kupimo denarno valuto po ugodnejšem menjalnem tečaju kot jo prodamo. Seveda za to trditvijo stoji veliko teorije in poznavanje razmer na finančnih trgih. Med drugim je pomembno poznati tudi gospodarsko in politično ozadje držav, ki uporabljajo naložbeno valuto kot uradno – le tako lahko predvidimo morebitne padce in vzpone vrednosti denarne valute. Nenazadnje pa potrebujemo za takšno obliko naložbe tudi večjo vsoto kapitala, sicer bo donos investicije (kljub morebitni veliki uspešnosti) majhen.

Sama ideja je zelo podobna investiranju v kriptovalute. Razlika je predvsem v nihanju vrednosti – ker kriptovalut nihče ne nadzoruje (in jih niti ne more zaradi decentraliziranega sistema blockchain) je njihova vrednost odvisna zgolj in samo od povpraševanja na trgu. Na drugi strani so denarne valute močno regulirane s strani držav, ki jih uporabljajo. Navadno imajo vlade rezervna sredstva, ki dajejo njihovi valuti vrednost ter se aktivno trudijo za čim širšo svetovno uporabo te valute. Prav zato si težko predstavljamo, da bo naša naložba v dolar jutri vredna pol manj. Kar pa se pogosto dogaja prav s kriptovalutami.

Vlaganje v kriptovalute

Tema, ki je v zadnjih nekaj letih izjemno popularna in o kateri je na spletu na voljo že skoraj preveč informacij. Toliko, da nas vse dostopne informacije bolj zmedejo kot usmerijo na pravo pot. Dejstvo je, da so časi, ko smo kupovali kriptovalute po nekaj centov ali evrov mimo in sedaj postaja vlaganje v kriptovalute čedalje bolj podobno vlaganju v denarne valute z večjim rizikom, seveda pa tudi večjo potencialno nagrado, če smo uspešni.

Kaj dosti okrog te teme ne bi pametovali, saj menimo, da je velika večina že slišala dovolj o temu kaj kriptovalute so, kako deluje trg in da tukaj obstaja možnost hitrega zaslužka. Sami bi izpostavili predvsem tveganja takšne naložbe – splošno sprejeto mnenje je, da če vložiš v kriptovalute boš kmalu milijonar. To zgodbo radi promovirajo razni kripto naložbeni skladi, spletne menjalnice in pa t. i. samostojni strokovnjaki za trgovanje. Potrebno se je zavedati, da je velika večina teh ekspertov obogatela povsem slučajno, ko so šle cene kriptovalut v nebo, danes pa se preživljajo predvsem s promocijo svoje zgodbe in trdijo, da je lahko vsak njim enak. Kar pa zagotovo ne drži za povprečnega človeka, ki nima pojma o trgovanju, kriptovalutah, zraven pa nima niti dovolj kapitala za razpršitev naložb in ni pripravljen sprejeti velikih tveganj, ki so na tem trgu. Veliko se oglašujejo tudi t. i. roboti za trgovanje, programi, ki jih v ozadju podpira neke vrste umetna inteligenca, ta pa naj bi zagotavljala 100 % zaslužek vsakomur. Tukaj vam svetujemo, da ste previdni. Če bi zadnja trditev res držala, potem bi vsi poznali vsaj eno osebo, ki je res obogatela s pomočjo robota, vendar verjetno poznamo veliko več tistih, ki niso. Takšni algoritmi zagotovo obstajajo, vendar so najbolje oglaševani ravno tisti, ki ne delujejo – že logično lahko sklepamo, da če bi z uporabo robotov vsi služili, le kdo bi denar izgubljal? Tega pa si avtorji takšnih programov, lastniki menjalnic in borz nikoli ne bodo privoščili.

Investicija v kriptovalute je lahko ena izmed najenostavnejših naložb, ki jih boste naredili. Borz in menjalnic je na voljo veliko, večinoma so brezplačne za uporabo in tudi provizije za nakup in prodajo kriptovalut niso astronomske. Svojo naložbo lahko spremljate na praktično katerikoli napravi, zraven pa je internet bogat z nasveti okrog trgovanja. Prav zato pa svetujemo maksimalno previdnost pri raziskavi trga in spremljanju informacij, saj se lahko tukaj hitro opečemo in zgubimo celotno naložbo.

Investiranje v surovine

Verjetno gre za eno izmed najstarejših oblik investicij. Seveda niso vse surovine primerne kot naložbene, temveč imamo v mislih predvsem tiste, ki so redke, pogosto uporabljene ali nadpovprečno zaželene ter takšne, ki držijo svojo vrednost skozi čas. Najprej nam verjetno pride na misel zlato – ta redek element je postavil prvi denarni standard na svetu. Skozi zgodovino je zlato že od vedno privabljajo ljudi, saj gre za svetlikajočo kovino, ki je precej redka, nikoli ne zarjavi in je ena izmed najtežjih od vseh kovin (okrog 19-krat težja od vode v istem volumnu). Starodavni kralji so kovali zlatnike s svojo podobo ter tako dajali zlatnikom pristnost – podobna tehnika kot so danes razni vodni žigi in poseben papir bankovcev. Lahko bi rekli, da se skozi zgodovino vrednost zlata ni kaj dosti spremenila, vsaj v primerjavi s skoraj vsako drugo valuto, ki je kadarkoli obstajala v naši zgodovini.

Danes obstaja mnogo naložbenih surovin, v katere lahko investiramo. Trenutno akutalna tema so verjetno energenti, predvsem pogonska fosilna goriva. Kdor je investiral v nafto in zemeljski plin v času koronavirusa, ko so cene dosegle najnižje nivoje vseh časov (posledica karantene, povpraševanje je izredno padlo in energenti so stali v skladiščih), danes mastno služi na račun astronomskih cen, ki so jih dosegli energenti. Prav tako so odlična naložba druge redke kovine, predvsem tiste, ki se uporabljajo za visoko tehnologijo – glede na izjemen porast tehnološke industrije lahko pričakujemo, da bo povpraševanje po redkih materialih vedno večje. Možne naložbe so tudi bolj kmetijske narave, govorimo o surovinah kot so sladkor, bombaž, kavna zrna in podobno. Nenazadnje pa lahko investiramo v praktično katerokoli surovino, za katero verjamemo, da ji bo cena skozi čas rastla.

Investicija v surovine ni slaba naložba, v nekaterih primerih celo manj riskantna kot vse druge naštete na tem seznamu. Gre pa za eno izmed zahtevnejših vrst naložb, saj moramo dobro poznati gospodarsko ozadje in kako poteka samo trgovanje z določeno surovino. Vsaka je namreč namenjena določeni panogi gospodarstva, kot proizvajalci za njo stojijo povsem različna podjetja, včasih tudi vprašljivega izvora. Naložbo v surovine bi priporočali predvsem tistim, ki se poklicno srečujejo s cenami določene surovine na trgu, povpraševanjem po njej in zato dobro poznajo tržno situacijo.

Kam torej investirati svoj denar?

Končna odločitev kam investirati svoj denar zares ni enostavna. Ob vsaki naložbi se moramo zavedati, da le-ta predstavlja neko tveganje. Ponavadi velja pravilo, da večje kot je tveganje, večja je nagrada. Seveda pa je pred samo odločitvijo treba trg raziskati, ugotoviti, koliko časa bomo temu namenili, se nujno udeležiti izobraževalnih seminarjev in aktivno spremljati druge investitorje v isti panogi. Največja prednost so lahko dobra poznanstva z drugimi investitorji in obstoječa kariera v panogi naše naložbe (poznamo okvirno gibanje cen, vrednosti ter pričakovanja trga ali razmišljanja proizvajalcev, ustanov).

Tako lahko z investicijo v kriptovalute, ki so popolnoma nekontrolirani trg svoj vložek podvojimo, potrojimo ali pa celo podeseterimo. Vse je stvar povpraševanja in drugih nepričakovanih vplivov na trg – dober primer je bil slavni tvit Elona Muska, ko je z eno objavo, ki je vključevala zgolj #bitcoin in emoji na pol zlomljenega srca, zrušil vrednost kriptovalute bitcoin za celih 5% (to so bili za nekatere investitorje tudi tisoči evrov). Še pred tem je isti Elon preko Twitterja objavil, da njegovo podjetje Tesla ne bo več sprejemalo bitcoinov kot uradno plačilno sredstvo. Ta ena sama objava je povzročila padec bitcoina za kar 20%.

Druge, bolj stabilne opcije so indeksni skladi ali pa surovine. Predvsem s surovinami imamo prednost, da si lahko nekatere dejansko lastimo (recimo zlato), slednje pa je lahko tudi najenostavnejša investicija za vse popolne začetnike. Nekaj gramov zlata bo skozi čas še vedno držalo približno enako vrednost (nikoli ne bo vredno nič, vsaj zadnja stoletja ni bilo tako), medtem ko so denarne valute in kriptovalute odvisne od nas, gospodarskih, političnih in okoljskih razmer.

Ugotovili smo, da je nakup majhne količine zlata, skoraj zagotovo, ena izmed najbolj varnih investicij, ki si jo lahko privošči skoraj vsak. V zlato se lahko sicer investira podobno kot v delnice, vendar o tem raje kdaj drugič. Mi priporočamo enostavno metodo. Če pa menite, da nimate denarja za investiranje, pomislite – bi se odpovedali kakšni nezdravi navadi in ta denar raje investirali (npr. kajenju, rednim obiskom lokalov…)? To je tudi odlična rešitev za vse, ki vas mika, ampak denarja ne bi vlagali. Tako boste naredili nekaj zase in še pridobili nova investicijska sredstva.

Za vse drugo vas raje usmerimo na kakšnega strokovnjaka, ki je z naložbami (v katerkokoli od naštetih opcij) že kaj zaslužil in vam to lahko tudi dokaže. Kot smo že večkrat omenili, pozorni moramo biti na t. i. kvazi strokovnjake, ki vam bodo pobrali provizijo za nič dobička. V vsakem primeru pa priporočamo, da si po branju tega članka še sami pogledate podrobnejše razlage posameznih možnosti različnih naložb. Lahko si ogledate kakšen srednje dolg YouTube video, ki vam bo razložil celoten proces od a do ž ali pa berete komentarje zagretih investitorjev po različnih forumih. Izbira je vaša! In seveda… po pameti.

Najnovejši članki

2023-06-14T17:17:53+00:00
Go to Top