Kje iskati zaposlitev?

 

Ne glede na to, ali iščete svojo prvo zaposlitev po opravljeni fakulteti ali srednji šoli ali želite zamenjati podjetje ali napredovati v svoji karieri, je pomembno vedeti, kako iskati zaposlitev s katero boš zadovoljen. Čeprav se iskanje nove zaposlitve morda zdi zahtevno, obstaja veliko različnih načinov za učinkovito in zanesljivo iskanje. V tem članku vam predstavljamo šest učinkovitih načinov, kako poiskati službo, ki je prava za vas.

1. Uporabite veze

Če iščete službo, to povejte vsem svojim stikom, ki menite, da vam lahko pomagajo pri iskanju skupnih poklicnih stikov. Mreženje je učinkovit način iskanja nove zaposlitve in delodajalci raje prejmejo priporočilo od zaupanja vrednega člana svojega osebja. Številna delovna mesta se interno zapolnijo iz napotitev, še preden so sploh objavljena, zato je pomembno, da se pogovarjate s pravimi ljudmi in pridobite čim več referenc v vašem omrežju.

Začnite tako, da naredite seznam vseh, ki jih poznate iz svoje stroke, in določite, kateri posamezniki bi lahko vedeli o razpoložljivih delovnih mestih v iskani panogi. Nato se obrnite na te ljudi, jih morda povabite na kavo ali kosilo, da se lahko pogovorite o svojih interesih in ciljih.

Prizadevajte si za vzpostavitev tesnejših odnosov z ljudmi v vašem omrežju, da bodo, ko slišijo za odprta delovna mesta, najprej pomislili na vas. Nekatera delovna mesta je mogoče hitro zapolniti, zato želite zagotoviti, da se boste strateško povezovali z vplivnimi ljudmi, kadar koli je to mogoče.

2. Obrnite se neposredno na podjetja

Iskanje zaposlitve je zdaj veliko bolj preprosto, saj ima večina podjetij spletna mesta, na katerih ponujajo mnogo javno dostopnih informacij. Prijavite se lahko neposredno na razpoložljiva mesta, navedena na njihovi spletni strani.

Če podjetje, ki vas zanima, na svojem spletnem mestu nima objavljenih ustreznih delovnih mest, se obrnite na njih po e-pošti ali telefonu in preverite, ali želijo zaposliti nekoga z vašimi kvalifikacijami in izkušnjami. Če podjetje ne zaposluje aktivno za vašo vlogo, vam verjetno ne bodo odgovorili, vendar vas bodo morda obdržali v evidenci, če bo delovno mesto v prihodnosti na voljo.

Postopek zaposlovanja stane precej denarja, tako da če delodajalec neposredno pred objavo zaposlitve najde ustreznega kandidata, bo morda raje zaposlil vas, kot da bi porabil čas in denar za iskanje drugih kandidatov. Če podjetje doživlja hitro rast, je morda še posebej odprto za razgovore s kvalificiranimi ljudmi, tudi če niso razpisali delovnega mesta. To velja za novoustanovljena podjetja, ki še niso v celoti upoštevala svojih kadrovskih potreb.

3. Uporabljajte platforme za iskanje zaposlitve

Če se želite hitro in učinkovito prijaviti za večje število delovnih mest, uporabite platforme za iskanje zaposlitve. Večina najboljših iskalnikov zaposlitve vam bo omogočila iskanje delovnih mest po lokaciji, plači in ključnih besedah. Če je mogoče, naložite življenjepis in spremno pismo, ki ga lahko prilagodite vsaki prijavi.

Platforme za iskanje zaposlitve so odlične, ker vam omogočajo filtriranje rezultatov iskanja zaposlitve, ki ne veljajo za vas, hkrati pa vam omogočajo, da nastavite opozorila o iskanju zaposlitve po meri, ki vas opozorijo, ko je objavljeno delovno mesto, ki ustreza vašim kriterijem.

4. Obiščite zaposlitvene sejme

Karierni sejmi so poseben dogodek, katerega cilj je združiti podjetja in potencialne zaposlene, da se povežejo in tako izmenjujejo informacije. Te dogodke obiskujejo velika podjetja, ki želijo zaposliti veliko število zaposlenih prav tako kot tudi sveže diplomante za programe usposabljanja. Na teh dogodkih boste našli organizacije vseh velikosti, zaposlovalce in morda celo visoke šole in univerze.

Zaposlitveni sejmi so odlična priložnost za mreženje in distribucijo svojega življenjepisa potencialnim delodajalcem. Dobro je, da pred časom raziščete prihajajoči sejem, da ugotovite, katera podjetja se bodo udeležila, da boste, ko se boste pogovarjali z njihovimi zaposlovalci, naredili dober in dobro poznan vtis. Ne pozabite vzeti s seboj vizitk in več kopij življenjepisov. Odvisno od vrste zaposlitve, za katero se prijavljate, boste morda morali vzeti tudi vzorce svojega dela, portfelj in/ali reference prejšnjih delodajalcev.

V tednu po zaposlitvenem sejmu se obvezno posvetujte z ljudmi, s katerimi ste povezani. Tudi če ste se odločili, da podjetje ni idealno za vas, je vljudno, da se posamezniku zahvalite in ga dodate v svojo mrežo. Nikoli ne veš, kdaj bo stik koristen pri vašem prihodnjem iskanju zaposlitve.

5. Izkoristite socialna omrežja

Obstaja veliko različnih platform družbenih medijev, ki jih lahko uporabite za iskanje zaposlitve in interakcijo s podjetji, v katerih bi radi delali. Strani podjetja lahko iščete na spletnih mestih, kot sta Facebook in Instagram, in jim sledite, ne glede na to, kje na svetu so. Če ste na tekočem s stranmi družbenih medijev podjetja, lahko pridobite dragocen vpogled v njihov utrip, zanimanja in delovni slog. Lahko tudi komentirate njihove objave in začnete graditi odnos z njimi. Morda boste celo slišali o prostih delovnih mestih, ki jih imajo prek teh kanalov.

Če uporabljate družbene medije v profesionalne namene, je pomembno, da ustvarite svoje profile temu primerno. O vas bi morale predstavljati dobro podobo, čeprav platforme uporabljate za osebne in ne poklicne namene. Uporabite svoje pravo ime in objavljajte samo ustrezne slike in objave.

6. Povprašajte pri kadrovskih agencijah

Če želite učinkoviteje poiskati zaposlitev, je morda vredno razmisliti o prijavi pri agenciji za kadrovanje ali zaposlovanje. Večino prostih mest ima več kadrovskih agencij, pri katerih se lahko registrirate. Nekateri so specifični za industrijo, drugi pa se ukvarjajo z različnimi panogami. Verjetno boste morali predložiti življenjepis ter kopije vaših certifikatov in kvalifikacij, morda pa boste morali opraviti razne teste, ki potrjujejo vaše kompetence.

Nekatere agencije se lahko sprva ukvarjajo le s kratkoročnimi in začasnimi pogodbami. Morda to ni ravno tisto, na kar ste upali, a če se zaposlite za določen čas v podjetju in jih navdušite s svojim delom, bi to lahko vodilo do zaposlitve za nedoločen čas. Prav tako vam daje priložnost, da spoznate ljudi, ki delajo v vaši panogi, kar lahko vodi do drugih priložnosti za mreženje ali napotitev.

Najnovejši članki

2023-07-02T21:39:44+00:00
Go to Top