Se bo čas kdaj ustavil?

 

Čas se je začel v istem trenutku kot je vesolje začelo obstajati, zato lahko sklepamo, da se bo (če se bo) tudi končal skupaj z vesoljem.

Kot ste verjetno že slišali, naj bi se vesolje začelo z Velikim pokom, pred tem pa naj bi bila celotna masa vesolja stlačena v neskončno majhen prostor. Razloga, zakaj je na neki točki prišlo do Velikega poka še danes ne razumemo.

Temna energija

Bila naj bi povezana z energijo vakuuma v prostoru in v obliki, ki je še ne poznamo. Dejansko o njej vemo tako zelo malo, da bi lahko šlo tudi za neko povsem novo obliko fizikalnih zakonov. Od tukaj izhaja tudi poimenovanje – “temna energija” simbolizira naše pomanjkanje znanja o njej.

Kako pa je to povezano s koncem časa? Kljub temu da temne energije še ne razumemo, si lahko z njo pomagamo pri napovedovanju različnih možnosti konca vesolja in posledično časa.

Če temna energija ni močna, bo potrebno neskončno dolgo časa, da se bo vesolje razširilo neskončno veliko. Neskončno pomeni “nekaj kar se nadaljuje v nedogled” in v tem primeru bi bil to čas, ki se kot vesolje, ne bi nikoli končal.

Druga skrajnost je izjemno močna temna energija – ta bi povzročila tako hitro širitev vesolja, da bi raztrgalo vsa telesa v vesolju, do nivoja samih atomov. V takšnem scenarju se vesolje konča in čas z njim.

Naslednji podobni scenarij, ko se čas konča, je teorija o nenadnem krčenju vesolja. Teorija pravi, da se bo vesolje v nekem trenutku začelo nazaj krčiti. Med procesom manjšanja se bodo galaksije zaletele ena ob drugo do točke, ko bo vsa masa zopet stlačena v neskončno majhen volumen. Takrat bodo nastopili enaki pogoji kot so bili pred Velikim pokom, ko čas še ni obstajal (saj je bilo vesolje neskončno majhno).

Teorija velikega odboja

Nekateri fiziki menijo, da je ponovno krčenje vesolja zgolj vmesna točka k njenem koncu. Če tej teoriji verjamemo, bi življenjski cikel vesolja izgledal nekako takole – vesolje začne v neskončno veliki obliki, potem se nenadoma skrči na neskončno majhen volumen. Na neki točki pa med krčenjem pride do nenadne ekstremno hitre širitve – zgodi se Veliki pok in vesolje se spet širi v neskončnost.

V teoriji velikega odboja poteče neskončno dolgo časa preden preden se vesolje skrči na neskončno majhen volumen. Enako poteče tudi neskončno dolgo časa preden se zopet razširi. Čas se tukaj nikoli ne konča, nima ne začetka ne konca. V nekaterih verzijah teorije velikega odboja pride do skrčitve in širitve samo enkrat. Spet v drugih teorijah se cikel ponovi neštetokrat.

Kaj je res in kdaj se bo čas ustavil?

Vsi te scenariji prikazujejo, kaj bi lahko bilo mogoče in večinoma teorije nimajo dokazljive podlage. Odgovor na vse skupaj ima lahko ravno temna energija, ki kaže v pravo smer, vendar je še ne razumemo.

Čas pa je povezan z našim obstojem in neskončno velikim vesoljem, kjer imamo pogoje potrebne za življenje. V primeru da se vesolje nikdar ne bo nehalo širiti, bo to pomenilo, da se čas nikoli ne bo ustavil. Če pa bi res prišlo do nenadne skrčitve ali prehire širitve, ki bi nas raztrgala, čas zagotovo ne bi več obstajal, saj tudi vesolja ne bi več bilo. Čas prav tako ni povezan z nami, temveč z vesoljem samim. Dokler obstaja vesolje, obstaja tudi čas.

Najnovejši članki

2023-07-02T22:01:45+00:00
Go to Top