Linearne enote

Linearne enote so univerzalno uporabne za najrazličnejša opravila pozicioniranja. So razmeroma lahke in primerne za montažo v aplikacijah, kjer ni veliko prostora. Prenašajo lahko velike sile in momente v vseh oseh ter predstavljajo celovito rešitev linearnega pogona s kompaktnim dizajnom. Lahko se uporabijo kot enoosni sistemi, enostavno pa se modularno sestavljajo tudi v dvo-, tro- ali večosne sisteme.

Različni tipi linearnih enot Unimotion

Linearne enote se uporabljajo v različnih industrijskih okoljih. Doseganje visokih hitrosti, izredno točno pozicioniranje, možnost izbire različnih hitrosti pri delovnem gibu in enostavno vzdrževanje lahko v nekaterih okoljih pomenijo prednost pred uporabo pnevmatike in hidravlike. Enote so primerne tudi za delovanje v bolj občutljivih industrijskih okoljih, kjer se zahteva t.i. certifikat za čisto sobo (angl. Cleanroom certificate). To so okolja z nizko stopnjo prahu, mikrobov, aerosolnih delcev in kemičnih hlapov v zraku.

Namenjene so predvsem za pozicioniranje in manipulacijo različnih objektov, opravljajo pa tudi druge funkcije, kot so:
transport, translacijsko gibanje pri robotski roki, dvigovanje bremen, izvajanje glavnega gibanja orodja ali obdelovanca.

Zaradi enostavnega povezovanja v večosne sisteme je uporaba linearnih enot doživela razcvet tudi v nekaterih bolj zahtevnih okoljih, kot so npr. proizvodnja tiskanih vezij, proizvodnja polprevodnikov in t.i. »poberi in odloži« tehnologiji (angl. pick-and-place technology).

Sistem pick-and-place

Linearne enote so produkt podjetja Hypex, d.o.o. Za več informacij jih lahko obiščete na spletni strani.