‘’KATERI FAKS JE ZAME?’’

Vsakdo izmed nas, ki se je odločil za visokošolski študij, se je verjetno znašel pred eno izmed najtežjih izbir v življenju in si postavil sledeče vprašanje: ‘’Kateri faks je zame?’’. Ker se v društvu Strojnik.si zavedamo, kakšno težo nosi to vprašanje za vsakega posameznika, smo prav v ta namen pripravili celodnevni dogodek, slučajno naslovljen s točno tem vprašanjem, tekom dogodka pa nanj tudi odgovorili. Informativa ‘’Kateri faks je zame?’’ je potekala v idealnem terminu, bolj natančno v soboto, 20. 2. 2021, ravno pred končnim datumom, do katerega morajo bodoči bruci vsako leto oddati vpisne liste na naslove njihovih fakultet. Kot pa je v navadi za organizacijo Strojnik.si, smo tudi letošnjo (sicer prvo v lastni organizaciji) informativo želeli izpeljati drugače, kot je to običajno, in sicer na pristen in svojevrsten način, da zadnjim letnikom srednjih šol izbiro karseda olajšamo. Tako smo se zadeve lotili iz vidika povprečnega bruca in se osredotočili na izkušnje, težave in prednosti, ki jih prinese izbira določenega študija, le-te pa lahko predstavijo kot se spodobi samo študentje višjih letnikov, ki so se z vsem zapisanim že spoprijeli in uspešno zaključili večino obveznosti, ki so stale na poti do uspeha. 

Izbira zagotovo ni lahka… Vsak študij ponuja popolnoma različna znanja, različne študijske obveznosti in temu primerna je seveda tudi zahtevnost študija. Prav zato je še toliko bolj pomembno, da se pred končno odločitvijo in oddajo vpisnega lista pozanimamo o študijih in smereh, ki nas zanimajo, ter tako z lahkoto sklenemo pravo odločitev. Vse to so ob pripravi na sobotno informativo upoštevali naši predavatelji, študentje fakultet, ki so se predstavljale na dogodku. Tako se lahko pohvalimo, da so udeleženci dogodka imeli priložnost spoznati sledeče fakultete Univerze v Ljubljani: Fakulteto za strojništvo, Filozofsko fakulteto, Fakulteto za šport, Biotehniško fakulteto, Pedagoško fakulteto, Medicinsko fakulteto, Pravno fakulteto, Fakulteto za elektrotehniko, Fakulteto za farmacijo, Zdravstveno fakulteto, Fakulteto za arhitekturo, Fakulteto za družbene vede, Fakulteto za upravo, Fakulteto za veterino, Naravoslovnotehniško fakulteto, Fakulteto za gradbeništvo in geodezijo, Fakulteto za kemijo in kemijsko tehnologijo, Fakulteto za socialno delo, Fakulteto za računalništvo in informatiko, Fakulteto za matematiko in fiziko, Ekonomsko fakulteto, Šolski center za pošto, ekonomijo in telekomunikacije ter nazadnje Fakulteto za pomorstvo in promet. Vsaka fakulteta je imela po dva ali najmanj enega predstavnika, sama udeležba na informativi ‘’Kateri faks je zame?’’ pa je bila brezplačna za vse, ne glede na njihov status. Ker smo bili v času izvedbe dogodka še vedno omejeni z prepovedmi, ki so stopile v veljavo zaradi splošne karantene ob izbruhu novega koronavirusa COVID-19, je bil celoten dogodek izveden spletno preko platforme Zoom. Da pa bi informativo lahko spremljali res vsi, smo celotni potek dogodka tudi v živo prenašali na našem glavnem Facebook profilu Strojnik.si. Za čas izvedbe dogodka je posnetek skupno spremljalo kar 800 gledalcev, udeležba ‘’v živo’’ na dogodku pa se je ves čas spreminjala – ker je bilo fakultet veliko, smo le-te razporedili po urniku čez cel popoldan in tako so nekatere predstavitve dosegle večjo, druge pa spet manjšo gledanost. Dodana vrednost dogodka je bila možnost individualnega pogovora s študentom predavateljem, ki je predstavljal svojo fakulteto. Po vsaki predstavitvi fakultete smo na spletni platformi Zoom odprli dodatno t.i. sobo oz. konferenčni klic, ki ga je vodil predstavnik določene fakultete, tam pa so se zbrali poslušalci, ki jih je zanimalo kaj več. Pojavilo se je veliko dodatnih vprašanj, iz marsikaterega pa se je tudi razvila dobra debata, ki je odlično opisala stanje, položaj študenta, količino prostega časa in težavnost študija na posamezni fakulteti. Individualni pogovori so na določenih klicih trajali tudi po več kot eno uro, vzporedno tem debatam pa je z natančnostjo švicarske ure potekal tudi glavni del dogodka in predstavitve študentov drugih fakultet.

Dogodek se je uspešno zaključil okoli osme ure zvečer, potekal pa je malo dlje, kot smo načrtovali, saj so nekateri predavatelji prejeli veliko vprašanj s strani publike. Prav na vsa so podali konkretne in iskrene odgovore, ki jih v uradnih predstavitvah marsikdaj ne najdemo. Gledalci so močno pohvalili celotno izvedbo in odlično organizacijo, saj je šlo za enega najobsežnejših projektov, ki jih je organizacija Strojnik.si kadarkoli pripravila. Verjamemo, da smo podali dobre informacije, ki bodo koristile marsikateremu brucu ali staršu, ki je spremljal dogodek, in pripomogle k pravi odločitvi na odgovor vprašanja ‘Kateri faks je zame?’’.