Kako najti zaposlitev, s katero bom zadovoljen?

Se sprašujete, katera vrsta dela oz. služba vam najbolj odgovarja? Uporabi ta članek, da se boš lažje odločil.

Želite delati nekaj drugega pa ne veste kaj?

Pogosto se zgodi, da je delo frustrirajoče, saj se ne ujema z našimi veščinami, se ne ujemamo z ljudmi, s katerimi delamo ali pa zgolj nismo zadovoljni z rezultati, ki jih dosegamo.

V kolikor boste vložili energijo v iskanje nove zaposlitve, poiščite nekaj, kar vas bo motiviralo in kjer lahko pozitivno vplivate na delodajalca. Ne gre toliko za iskanje zaposlitve, kot gre za iskanje prave zaposlitve ali vsaj odskočno desko, ki vas s časoma pripelje do vašega cilja.

Kaj morate upoštevati pri odločanju, katera vrsta dela bi vam ustrezala:

 • Če vam zadnja zaposlitev ni bila všeč, kaj je bil razlog? Je bil to vaša vloga v podjetju, ekipa, organizacija ali sektor?
 • Pri študiranju/učenju česa ste najbolj uživali?
 • Katera dela, ki jih opravljajo prijatelji, so ti zanimiva?
 • Katera razpisana delovna mesta so pritegnila tvojo pozornost?
 • Od vseh zaposlitev, ki ste jih kdaj opravljali, katera je bila najbolj prijetna in zakaj?
 • O katerih temah se najraje pogovarjate s prijatelji?
 • Pomislite na čas, ko ste imeli odličen dan v službi. Takšen dan, ko je vse potekalo kot po maslu. Zapišite, kaj ste počeli, v čem ste uživali in kaj ste dosegli tisti dan.
 • Če bi bila vsa dela plačana enako, katero delo bi opravljali?
 • Če bi lahko za en dan preizkusili delo nekoga drugega, katero delo bi to bilo?

Tukaj je nekaj praktičnih korakov, da ugotovite, katere vrste dela bi vam ustrezalo:

 1. Analizirajte svoje sposobnosti.
  Pozorno preglejte svoje sposobnosti, zlasti tiste, ki ste jih pridobili zunaj dela. Kaj delaš dobro? Katere veščine se veselite uporabljati na delovnem mestu? Zagotovite, da imate dovolj dokazov o razvoju spretnosti, učenju in prostovoljnih dejavnostih, saj vam bodo le te pomagale pridobiti želeno zaposlitev.

 2. Določite svojih 10 kriterijev za delovno mesto.
  Izdelajte osebni seznam želja na vašem delovnem mestu – pomislite, kaj vam je najbolj pomembno za sproščeno delo, ekipa, s katero uživate v delu, rezultati, ki jih želite doseči, in delovni slog organizacije. Nato dodajte svoje vrednote – kateri izdelki ali storitve so vam pomembni? Poiščite delovna mesta, ki ustrezajo vsaj šestim od 10 kriterijev.

 3. Osredotočite se na sestavine dela.
  Ne ozirajte se ves čas zgolj na nazive delovnih mest, ampak vprašajte za zadeve, ki vas zanimajo. Na primer »Iščem službo, ki vključuje te veščine, to znanje in tako delovno okolje«. Dovolite ljudem, da podajo kreativne predloge, namesto da se le odzovejo na vaše zastavljene cilje glede naziva.

 4. Pridobite nove izkušnje.
  Le malo ljudi odkrije svojo idealno službo s poklicnimi testi. Običajno je potreben nov način združevanja idej in preteklih izkušenj. Poglejte, kaj vas je v preteklosti spodbudilo – v službi, študiju ali prostem času – in to preslikajte v svet dela tako, da vprašate, kaj ljudje dejansko počnejo.

 5. Preveri, preden skočiš.
  Raziščite, preden začnete iskati službo. Ne zanašajte se na informacije o sektorjih iz druge roke; prepričajte se sami. Izberite nekaj idej za delo in se pozanimajte, dokler ne dobite priložnosti za pogovor z ljudmi, ki dejansko delajo na tem delovnem mestu oz. sektorju. Tako res veš, kakšna je služba.
  Poiščite ljudi, ki imajo radi to, kar delajo, in ki vam lahko povedo, kakšen je občutek v karieri od znotraj. S tem se poveča tudi vaša prepoznavnost na skritem trgu dela.

 6. Izogibajte se razmišljanju z da ali ne.
  Ko ste nazadnje slišali za zanimivo službo, kako hitro ste našli razlog, da ste tej ideji rekli ‘ne’? Temeljito preučite možnosti in ne dovolite, da vas ovire odvrnejo. Pri tem lahko pomagajo tudi vaši prijatelji. Obkrožite se z ljudmi, ki vas bodo spodbujali, da ne boste zavrgli svojih ciljev.

 7. Pravilno se predstavite.
  Ko se približate odločitvi, kaj je vaše idealno delo, se naučite v kratkih, osredotočenih izjavah predstaviti, kdo ste in kaj počnete. Bodite pripravljeni na kratko povzeti svoje veščine in znanje ter povedati, kako lahko pomagate organizaciji. Vnaprej se odločite, katere so najpomembnejše lastnosti na seznamu delodajalca, in pripravite zanimivo predstavitev o sebi, da boste prepričali delodajalca.

Najnovejši članki

2023-05-29T14:23:02+00:00
Go to Top